Març 2013

Dimecres, 20.
Hem acabat de podar la resta de l’Argatà, això és el Pla de Pere Anton i la Martina. S’ha fet en
lluna descendent i dia flor.









Dijous, 21.
Continuem en lluna descendent i flor. Acabem de pasar la cabadora al de Candio i a la Vinyeta.










Divendres, 22.
Hem arroplegat tots els sarments del Pla de Pere Anton I la Martina.











Dimarts, 26.
Lluna descendent i dia arrel. Al matí hem començat a pasar la cabadora al Pla de Pere Anton.

A la tarde hem tirat el preparat 500 (bonyiga) al Mas de Pedret i al Tancat. L’aplicació d’aquest preparat es molt important ja que va dirigit al sòl i a les arrels de les plantes, actuant com un potent edificador de l’estructura del sòl, afavorint l’activitat microbiana i la formació de humus a més de regular el pH del sòl. El preparat 500 almenys s’aplica dos cops, un a la primavera i un a la tardor.


A la primavera es molt important aplicar-lo una mica abans de que l’activitat biològica arrivi a la màxima intensitat, ambs uns nivells suficients de calor i humitat  en el terreny.











Dimecres, 27.
Lluna descendent i dia arrel. Hem llaurat l’Hostal i la Cova.
A la tarde apliquem el preparat 500 a tot l’Argatà.












Dijous, 28.
Lluna descendent. Es passa la cabadora al Pla de Pere Anton. Al matí estem en flor i a la tarde
en arrel.

Dissabte, 30.
Apliquem els preparats del compost al nostre fem fresc d’ovella. Això és escorça de roure, camamilla,  ortiga, milfulles(milenrama), dent de lleó(taraxacum officcinalis) i valeriana. Els patrons d’aquestes plantes beneficien tant a la terra a la que s’incorporaran com a també als cultius, en aquest cas la vinya, mostrant-se més sana i amb menys plagues i malalties.








Imatges Març 2013

Febrer 2013


Divendres, 1.
Lluna descendent i arrel, fem el tercer  i ultim tractament de Maria Thun al mas de Pedret.











Dilluns, 4.
Al matí, aprofitant la lluna descendent en flor,  hem llaurat tots els bancs del mas de Pedret per on es va fer el solc al abonar amb el fem.
A la tarde arrepleguem tots els sarments del mas de Pedret i els cremem.











Dimarts, 5.
Arrepleguem tots els sarments del tancat i de la part de l’Argatà que s’ha podat i els cremem.

Dimecres, 6.
Hem començat a pasar la cavadora al mas de Pedret. Estem en lluna ascendent i fruït. El pasar la cavadora a les files dels ceps es el que es coneix com a “rompre”, es treure terra de la soca del cep. És una feina bona si el que es pretén és aportar aire al sòl, a més de treure l’herba de la mateixa filera del cep. El fet d’estar en lluna ascendent i aprop de la constel·lació de capricorn fa que baixi molt el poder germinador de les llavors de les herbes  que estem treien.





Divendres, 8.
Continuem passant la cavadora al mas de Pedret. Estem en ascendent, fruït i en constel·lació de capricorn.

 
Dijous, 14.
Ens porten 30.000 kg de fem fresc d’ovella, per a fer el compost biodinàmic.

Divendres, 15.
Estem en lluna ascendent i fruït. Continuem passant la cavadora al mas de Pedret.

Dissabte, 16.
Estem en lluna ascendent i flor. Acabem de pasar la cavadora al mas de Pedret.

Dilluns, 18.
A la tarde passem la cavadora a la meitat del tros de Candio.  Ho fem a la tarde per a guardar la humitat del terra, a més ja hem dit que al obrir la terra entra aire al sòl, i aquest aire conté nitrogen que es  fixarà al terra gràcies a tots els microorganismes que tenim en el sòl. El nitrògen és un bon adob, i al actuar en dia arrel es potencia el fet de donar a la vinya un suau adob de nitrogen.

Dimarts, 19.
Lluna descendent  i arrel. Fem el segon tractament Maria Thun a l’Argatà.



Dimecres, 20.
Lluna descendent i dia flor. A la tarde anem a podar un bancal del pla de Pere Anton.

Dijous, 21.
Lluna descendent i flor. Continuem podant el bancal del dia anterior.

Dilluns, 25.
Lluna descendent i fruït. Es va a podar l’Hostal i la Cova.



Dimart, 26.

Lluna descendent i fruït. Plantem 1300 ceps de carinyena al mas de Pedret.











Dimecres,27.
Lluna descendent i arrel. Fem el tercer i últim tractament Maria Thun a l’Argatà.

Dijous, 28.
Lluna descendent i arrel. Tirem el Maria Thun al Tancat.


Imatges Febrer 2013

Gener 2013


Dimecres, 2.
Estem en lluna descendent i en dia fruït. S’abona part de la finca del mas de Pedret amb fem de vaca ja compostat.

Dijous, 3.
S’acaba d’abonar pel matí el mas de Pedret, continuant estan en fruït. A la tarde cambia l’impuls a arrel, i es comença a abonar l’Argatà, començant per l’Argatà de Candio.
Divendres, 4.
Continuem en lluna descendent i en dia arrel. Acabem d’abonar la resta de l’Argatà, es a dir la vinyeta, el pla de Pere Anton i la Martina.





Dilluns, 7.
Lluna descendent i dia flor. Podem la finca del tancat.











Dimecres, 23.
Lluna descendent i dia arrel molt favorable. Decidim fer 3 tractaments amb el preparat Maria Thun a les finques on hem abonat. Començem per tot l’Argatà, i es repetirà el 19 i el 28 de febrer. Al mas de Pedret decidim fer els 3 tractaments seguits el 30, 31 de gener, i el 1 de febrer.



















Divendres, 25.
Lluna descendent i dia flor. Es poda la meitat del mas de Pedret.







Dilluns, 28.
Lluna descendent i dia fruït. S’acaba de podar el mas de Pedret.







Dimarts, 29.
Lluna descendent i dia fruït. Hem començat a podar l’Argatà, hem fet Candio i la vinyeta.












Dimecres, 30.
Lluna descendent i fruït. Hem tirat el Maria Thun al mas de Pedret.

Dijous, 31.
Lluna descendent i arrel. Hem tornat a repetir el Maria Thun


Presentació

La creació d’aquest blog respon a la idea d’explicar les feines que fem a la vinya durant tot l’any i el sentit de l’agricultura biodinàmica. En cap cas pretén ser un document sobre el mètode biodinàmic ni sobre els seus principis, sino un compromís per a una agricultura sostenible, en la qual la terra de conreu es cuida atentament, es respecta i es conserva, però també es treballa per vivificarla, regenerar-la i desenvolupar-la.

En l’agricultura biodinàmica l’element central és l’esser humà, i és per tant molt important la qualitat de la mirada, la facultat de percepció de les situacions, la capacitat de jutgar i actuar adequadament. Així com els ecosistemes naturals mantenen la seva fertilitat gràcies al disseny dels seus cicles naturals, l’agricultura ha de mirar-se en aquest mirall per a aconseguir el mateix objectiu. Treballant en aquesta direcció, sabent de la relació entre la terra i el cosmos i que el cep actua d’intermediari, podem obtenir un raïm que realment s’identifica amb el paisatge, amb uns aromes i sabors verdaders, purs i cristal·lins.